Afecțiune cu implicații deosebite, atât pe plan fizic cât și psihologic, scolioza predomină la adolescenții de sex feminin. Cu tratamente cuprinse într-un program personalizat și cu ajutor psihologic, dublat de purtarea unui corset special, scolioza poate fi tratată cu succes.

Inventată în urmă cu peste un secol, de către Katharina Scroth, terapia Schroth reprezintă abordarea terapeutică tridimensională a scoliozei, fiind considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratare a scoliozei la copii și adolescenți. Utilizată pe scară largă în străinătate, această metodă terapeutică este mai puțin cunoscută în România. În cadrul OrtoProfil România această terapie este practicată cu succes, de ani de zile, în rândul pacientelor, putându-se corecta sau chiar stopa evoluția deviației coloanei vertebrale.

Larisa este unul dintre copiii diagnosticați cu scolioză pe care terapia Scroth și purtarea corsetului Cheneau au ajutat-o foarte mult. A fost diagnosticată cu scolioză în toamna anului 2016, respectiv avea o deviație a coloanei vertebrale de 30 de grade Cobb în zona lombară și mai puțin în zona toracală, recomandarea specialiștilor fiind purtarea corsetului și efectuarea exercițiilor de kinetoterapie, care însă nu au dat rezultate. Părinții fetei au auzit de terapia Scroth efectuată la Târgu Mureș, de către specialiștii OrtoProfil, și au decis să încerce și această metodă de tratament. Tot la OrtoProfil au apelat și pentru corsetul Cheneau, realizat cât mai aproape de forma corpului. ”Sunt trei ani de când facem terapia Scroth. După un an s-a văzut deja progresul, de la 30 de grade s-a ajuns la 25 de grade în zona lombară. Acest lucru se datorează terapiei Scroth, care este făcută într-un cadru specializat, de minim trei ori pe săptămână. Însă și acasă Larisa lucrează zilnic. Eu recomand acest tip de terapie”, a precizat mama Larisei.

”În momentul în care am plecat din țară nu am găsit terapeut specializat pe Scroth și scolioză, iar copilul a făcut terapia doar acasă. Lucrul acesta s-a văzut ulterior, când am făcut radiografia. De la 25 de grade s-a ajuns la 35 în zona lombară, ceea ce este foarte grav. Ulterior am revenit la specialistul în terapia Scroth. În șase luni s-a observat o îmbunătățire în zona lombară cu 2-3 grade”, a adăugat mama Larisei.

ScoliCamp, locul unde înveți să trăiești fără teamă cu scolioză

Începând cu anul 2016, copiii din România, diagnosticați cu scolioză, au ocazia de a participa în cadrul taberei de scolioză organizată de OrtoProfil România, ScoliCamp, tabăra fiind un prilej să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate, să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să participe la un grup de suport moderat de către psiholog.

Larisa a participat la mai multe ediții ale taberei ScoliCamp, în acest an participând pentru a treia oară. Pe perioada taberei, participanții urmează un program terapeutic bine conturat de specialiștii OrtoProfil, dublat de activități sportive și de socializare, în care fetele învață să accepte purtarea corsetului, dar primesc și suport psihologic. Participarea în cadrul unui grup de suport, cu persoane care au aceeași problemă, le determină să își împărtășească experiențele, să își exprime trăirile, pentru că dincolo de afecțiunea medicală scolioza este un cumul de emoții, iar impactul psihologic al scoliozei asupra copiilor și adolescenților are loc pe mai multe planuri, de la a se izola de ceilalți, până la a se percepe distorsionat și a avea gânduri negativiste. ”Scoli Camp este un loc unde Larisa se conectează cu fete de vârsta ei, care au aceleași probleme. S-au legat prietenii, discută între ele și în timpul anului.

Discutând despre probleme, cu psihologii și terapeuții, Larisa conștientizează că nu este singură în această luptă. Vede că și alte persoane au aceeași problemă, poate discuta cu fetele de vârsta ei și pot împreună să lupte împotriva acestei situații”, a mai spus mama Larisei. Ea recomandă părinților să își ducă din timp copiii la specialiști pentru un control de rutină deoarece scolioza nu se vede de la bun început, iar dacă copilul lor este diagnosticat cu această afecțiune să îl susțină, să-i fie alături și să-l motiveze să își facă exercițiile acasă, să meargă la terapeut și să poarte corsetul 22 de ore.

Add Comment