Cathy Fenwick

 Bucuria și râsul sunt semne ale sănătății fizice, mentale, emoționale și spirituale. Simțul umorului ne ajută să înfruntăm provocările vieții cu ușurință.

Umorul ne ajută la fortificarea resurselor noastre interioare, reduce stresul și eliberează în corpul nostru substanțe vindecătoare. Când ne confruntăm cu dificultăți în viață trebuie să ne folosim de umor, să ne concentrăm asupra persoanelor și lucrurilor care întradevăr contează, și să fim recunoscători pentru ceea ce avem.

Râsul joacă un rol vital în orice proces de vindecare. Folosirea umorului, ca o metodă de reducere a stresului și a stimulării vindecării, a devenit foarte populară în anii `80, în urma publicării lucrării ”Anatomia unei boli”, de Norman Cousins (1979). El suferea de o boală letală dureroasă. Susține că râsul a fost un element semnificativ în tratamentul și vindecarea lui. S-a înconjurat cu numeroase cărți, casete video și audio de comedie, respectiv cu persoane amuzante. A descoperit că 10 minute de râs în hohote i-au dăruit două ore de somn fără durere. Susține că în anumite condiții, corpul eliberează substanțe vindecătoare. Iubirea, speranța, credința, dorința de a trăi, voința și bucuria, toate se intensifică în prezența râsului.

Un râs sănătos este ca un jogging intern. Când râdem inima bate mai repede, introducând o cantitate suplimentară de oxigen în corp și stimulând circulația sanguină. În urma râsului, întregul corp se relaxează, și ne simțim mai bine.

Simțul umorului este o valoare în viață. Reuniunile de familie, cu povești amuzante în jurul mesei, sunt unele din cele mai plăcute moment ale vieții.

Rețineți: Viața nu încetează a fi amuzantă când se întâmplă ceva rău și nu va înceta a fi serioasă nici dacă râdem.

Abilitatea de a avea umor, ca multe alte abilități, poate fi învățată și îmbunătățită. Mulți adulți nu râd suficient de mult. În fiecare dintre noi există un copil dornic de joacă. Pentru unele persoane este foarte ușor să lase acest copil să iasă la suprafață, pentru alții mai puțin. Cercetările arată că adulți râd în medie de 10-15 ori într-o zi, în comparație cu copiii care râd de 300-400 de ori. Mulți adulți au uitat, pur și simplu, să se mai joace. Odată cu trecerea timpului, ne asumăm responsabilitățile: mergem la școală, avem un loc de muncă, suferim pierderi etc. Există multe motive care duc la slăbirea simțului umorului. Din fericire,  există modalități prin care putem să recăpătăm această abilitate. Merită sa facem o încercare chiar acum!

Râzi cu noi:

-Fă o listă cu acele lucruri care te fac să râzi. Dacă nu ai mai râs de o perioadă lungă de timp, gândeștete la ceva care te-a amuzat în trecut și repetă acele lucruri din nou. Lasă timp în viață pentru bucurie, joacă și râs. O inepuizabilă rezervă de material hazliu sunt filmele, cărțile și cântecele amuzante. Caută-le !

-Organizează o petrecere cu tema: bancuri. Invită persoane despre care ști că le place să râdă, iar ei să vină ”înarmați” cu propriile lor povești. Umorul se bazează pe grijă, empatie și atenție, clădește încrederea și oferă un suport reciproc. Asigură hârtie și creioane celor care vor să-și noteze diferite povești, pentru a le adăuga propiei lor colecții de povești.

– în perioada când sufeream de cancer, mi-am făcut un fel de ” trusă de prim ajutor pentru râs”, care includea casete video și audio, cărți și albume pline cu fotografii vesele. Aceste albume, de altfel, pot fi și cadouri deosebite.

-Încheie un ” contract de râs” cu tine însuți: ” O să fac un anumit lucru în fiecare zi ca să introduc în viața mea mai multă bucurie. Astăzi o să…”.

– Caută partea amuzantă a vieții. Să-ți facă plăcere ceea ce faci.

-Creează o atmosferă de susținere reciprocă și veselă la locul tău de muncă. Când te bucuri, lucrezi mai eficient. Transformă pauzele de cafea în perioade pline de veselie. Lasă-ți 10-15 minute timp, mai ales în partea cea mai stresantă a zilei, pentru a citi bancuri, a juca un joc cu un prieten sau un coleg.

– Eliberează-ți  partea jucăușă din tine, încercând sa devii asemănător unui copil. Petrece ceva timp cu copii. Vei învăța mult de la ei despre joacă și veselie.

 

În continuare îți prezint un test prin care poți afla ”coeficientul tău de veselie”. Acest Test LQ (Laughter Quotient) este preluat din cartea intitulată ”Vindecare prin umor” și a fost conceput să ajute oamenii să-și găsească abilitatea de a se amuza de viată. Încercuiește numărul care ți se potrivește:

1 aproape niciodată    2 rar    3 câteodată    4 adesea   5 întotdeauna

 

1.Râd în hohote 1   2   3   4   5
2.Sunt considerat(ă) o persoană haioasă 1   2   3   4   5
3.Simțul meu de umor mă ajută în relațiile interpersonale 1   2   3   4   5
4. Mă apuc să joc în mod spontan 1   2   3   4   5
5. În situații potrivite consider un lucru normal purtarea hazlie 1   2   3   4   5
6. Planific/rezerv regulat timp pentru joacă și veselie 1   2   3   4   5
7. Pot să râd de propriile mele greșeli 1   2   3   4   5
8. Și într-o situație rea văd partea bună a lucrurilor. 1   2   3   4   5
9. Îmi folosesc simțul umorului pentru a binedispune alte persoane 1   2   3   4   5
10. Ocolosec folosirea umorului ce ar putea incomoda/stânjeni alte persoane. 1   2   3   4   5
11. Nu folosesc umorul sarcastic și negativ. 1   2   3   4   5
12. Găsesc ceva pozitiv în majoritatea situațiilor. 1   2   3   4   5
13. Îmi fac timp pentru vacanțe. 1   2   3   4   5
14. Familia și prietenii suportă nevoia mea pentru amuzament. 1   2   3   4   5
15. Când mă simt stresat simțul meu de umor rezervă loc perspectivelor 1   2   3   4   5
16. Mă simt bine când râd la locul de muncă. 1   2   3   4   5
17. Îmi permit să joc mai întâi și apoi să muncesc. 1   2   3   4   5
18. Simțul meu de umor este una din calitățile mele cele mai bune. 1   2   3   4   5
19. Cred că râsul contribuie la dispoziția mea de bunăstare general. 1   2   3   4   5
20. Cu cât râd mai mult, cu atât mă simt mai bine 1   2   3   4   5

 Total:

 Aduna-ți scorul total:

             Între 75-100= LQ ridicat (mare)       Te descurci bine, ține-o tot așa !

Între 50-75= LQ mediu                     Destul de bine, însă s-ar putea și mai bine.

Între 25-50 = LQ mic                Uită-te încă odată la chestionar și află ce            trebuie să faci, ca să aduci mai mult umor sănătos în viața ta

 

Cathy Fenwick, licențiat în psihologie clinică, este autoare, educatoare și consultantă la locul de muncă. Organizează seminarii legate de efectele benefice ale umorului. Dintre cărțile ei amintim: ” Iubire și râs: jurnalul unei vindecări” (2004), ”Povestind istoria surorii mele” ( 1996) și ” Vindecare prin umor” (1995).

 

”Orice om poate înfrunta nespus de multe, câtă vreme se poate înfrunta pe el însuși” –Axel Munthe

Add Comment