Sarah Bernhardt, supranumită ”divina Sarah” , a jucat și după ce i  s-a amputat piciorul. Ea este considerată cea mai mare actriță franceză a secolului XIX. Tragediana franceză Sarah Bernhardt a fost dotată cu o voce încântătoare și cu un temperament liric. A studiat drama la Paris, apărând pe scenă la începutul anilor 1860. În mai puțin de un deceniu a cucerit Franța, dând scenei franceze memorabile interpretări ale marilor roluri din dramaturgia lui Racine, Corneille, Musset și Hugo, cum ar fi Ruy Blas în 1872, s-au Phedre în 1874. Pe când se implică în lumea filmului, numele îi este deja  binecunoscut. Dama cu camelii sau Regina Elisabeta sunt cele mai memorabile roluri ale ei. A suferit timp de 25 de ani de o recurentă și, mai târziu, persistent artrită inflamatorie a genunchiului drept. Este foarte probabil că avusese și tuberculoză pulmonară cu circa zece, doisprezece ani înainte de apariția durerilor artritice, și sinovita cronică era de natură tuberculoasă. În cele din urmă, piciorul i-a fost amputat. În pofida pierderii suferite și a insuficienței renale progresive, și-a continuat cariera cu o tărie de caracter și energie ieșite din comun, până la moartea ei, survenită la vârsta de 78 de ani.

Un exemplu la fel de încurajator, este Stephen Hawkings, un teoretician al originii universului, profesor la catedra de Matematică la Universitate Cambridge, deținută cândva de Isaac Newton, suferă de scleroză lateral amiotrofică, de la vârsta de 21 de ani. La această vârstă, Hawkings a observant pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor, iar în urma unui examen medical, s-a ajuns la concluzia că suferă de o boală progresivă de neuron motor, afecțiune cunoscută sub numele de scleroză lateral amiotrofică. I s-au dat maximum 3 ani de trăit. Hawkings nu a renuțat, a continuat să lucreze în ciuda agravării continue a invalidității. A devenit complet imobilizat, și-a pierdut vocea și în prezent este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut. În pofida greutăților uriașe Hawkings, nu de mult a declarat într-un interviu pentru ziarul Daily Telegraph, că va efectua în 2009 o călătorie în spațiu cu unul dintre primele zboruri turistice organizate de o companie privată.

Hawkings a obținut titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall, Cambridge la vârsta de 20 de ani, unde de fapt și-a început activitatea științifică. Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii  și evoluției universului în expansiune din momentul ”marii explozii” inițiale (” The Big Bang ”) întreprinzând studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.

Cărțile sale pentru nespecialiști sunt deosebit de populare: A Brief History of Time, 1988 ( publicată în limba română sunt titlul Scurtă istorie a timpului, 2004) și The Universe in a  Nutshell, 2001 (publicată în limba română sub titlul  Universul într-o coajă de nucă, 2004).

În 1975, Vaticanul i-a decernat medalia de aur cu numele Papei Pius al XII- lea iar în 1986 a fost admis la Accademia Pontificia delle Scienze, deși teoriile sale nu sunt în fiecare aspect de acord cu interpretarea religioasă a creației lumii.

” Fiecare dintre noi este un înger cu o singură aripă, putem zbura doar îmbrățișându-ne” –Luciano  De Crescenzo

Nici nu ne-am fi gândit că…

  • Albert Einstein: matematician și fizician avea dificultăți de învățare și a început să vorbească abia la vârsta de trei ani. La școală, matematica reprezenta o adevărată tortură pentru el, la fel și exprimarea în scris.
  • Alexander Graham Bell: inventatorul telefonului, avea dificultăți de învățare.
  • Cher: celebra cântăreață și actriță americană suferă de dislexie.
  • Christopher Reeve : actor American devenit faimos după rolul său din filmul ”Superman”, a suferit o paralizie completă de la gât în jos după o căzătură de pe cal.
  • Thomas Edison: cu invenții în domeniul electricității (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și cinematografiei-kinetoscopul, avea dificultăți de învățare.
  • Franklin De Roosevelt: președintele Statelor Unite ale Americii timp de 4 mandate, suferea de poliomielită.
  • George Washington: primul președinte american, avea dificultăți de învățare, abia putea să scrie și avea probleme deosebit de mari cu gramatice
  • Francisco de Goya: cel mai celebru pictor spaniel al secolului XIX ca urmare a unei boli, și-a pierdut auzul la vârsta de 46 de ani
  • Helen Keller: oarbă, surdă și mută, și-a dedicate întreaga viață persoanelor cu dizabilități.
  • John Milton: devenit orb la vârsta de 43 de ani, faimos poet englez al secolului XVII.
  • Lord Byron: unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi s-a născut cu picior calcaneovalg
  • Lord Nelson: fiind lovit în față de o bucată de proiectil și-a pierdut ochiul drept. A fost un conducător exemplar, cu o personalitate puternică, care a dus la Trafalgar cea mai mare victorie din istoria marinei Regale Britanice.
  • Ludwing van Beethoven: unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii, a devenit complet surd prin anul 1818, surditatea nu i-a înterrupt însă creația artistică.
  • Michael Bolton: cântăreț și compozitor american, cu numeroase hituri internaționale, surd de o ureche
  • Robin Williams : în copilărie suferea ADHD (deficit de atenție)
  • Tom Cruise: actor american celebru, suferă de dislexie severă
  • Walt Disney: producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar, avea dificultate de învățare
  • Woodrow Wilson: președinte al Statelor Unite ale Americii între 1913-1921, suferea de dislexie severă

 

” Nu tot ceea ce poate fi numărat conteaza, și nu tot ceea ce contează poate fi numărat ” Albert Einsten

Add Comment