Cum putem preveni accidentările sportive?

Oamenii au devenit mult mai preocupați de stilul de viață pe care îl au, astfel sportul este un element nelipsit. Totuși mulți se îngrijorează pentru leziunile sportive care pot apărea. În fiecare zi din ce în ce mai multă lume iese la alergat, înot sau să frecventeze sălile de fitness.

Pentru a îndepărta orice urmă de îndoială dar și posibilitatea unei astfel de leziuni este necesar ca oamenii să fie preveniți și informați corect. Deși sportul reprezintă primul pas spre o viață mai sănătoasă, în cazul în care persoana nu are cunoștințele corespunzătoare, există riscul mare de a suferi leziuni.

Unele îl pot împiedica să facă sport pentru o scurtă perioadă de timp sau să îi afecteze activitatea de zi cu zi. Astăzi vă vom oferi câteva sfaturi despre cum puteți împiedica acest lucru.

Astfel o mulțime de leziuni care apar în cazul amatorilor ar putea fi reduse dacă persoana în cauză ar avea sub control tehnica și cunoștințele legate de activitatea pe care o desfășoară.

Se estimează că 25% din leziunile sportive ar putea fi prevenite. Ce trebuie să faceți?

Un aspect important îl reprezintă echipamentul sportiv folosit, care trebuie să fie adaptat nevoilor fiecăruia. Multe leziuni sportive sunt rezultatul echipamentului de proastă calitate sau deteriorate.

Vă recomandăm să utilizați echipament adecvat de protecție și dispozitive medicale destinate prevenției: orteze de genunchi, orteze de gleznă, orteze de încheietura mâinii, orteză de cot, etc.

Purtați întotdeauna echipamentul recomandat pentru sportul practicat și întotdeauna asigurați-vă că îl utilizați corect.

Echipamentul de protecție, acționează ajutând corpul să absoarbă impactul. Acest lucru poate preveni un impact în a deveni un traumatism major. În multe cazuri, echipamentul de protecție poate preveni accidentele care pun in pericol viața sau care pot avea urmări permanente.

Două dintre cele mai importante sfaturi pentru a ne dezvolta pregătirea corectă și sigură înainte dar și în timpul sportului sunt somnul și încălzirea. Insuficiența orelor de somn poate duce la arsuri musculare și slăbiciune.

Organismul trebuie să se odihnească pentru a se recupera în mod corespunzător. Odihna este foarte importantă mai ales daca sunteți in convalescență dupa un traumatism.

Dacă vă întoarceți prea devreme la un antrenament de rutina după un accident, sunteți predispus la agravarea problemei, fapt ce poate duce la leziuni permanente.
Dacă ați suferit un accident, discutați cu medicul dumneavoastra (și urmați sfatul medicului), asupra modului în care vă puteți relua ușor și în condiții de siguranță antrenamentul.

Pe de altă parte înainte de a face sportul preferat, trebuie să ne încălzim întotdeauna fiecare parte a corpului.

În caz contrar, datorită presiunii asupra mușchilor și țesuturilor care crește brusc există riscul de rupturi musculare și întinderi.

Stretching-ul înainte de exerciții este una dintre cele mai simple moduri de a preveni accidentele. Stretching-ul păstrează mușchii flexibili, astfel încât atunci când îi veți solicita în timpul antrenamentului, aceștia vor fi pregătiți. Stretching-ul regulat va prelungi și consolida mușchii și ligamentele, permițând o mai mare flexibilitate în mișcări.

În concluzie, sportul este calea sigură spre o viață sănătoasă dar sunt necesare mijloace de prevenire a accidentărilor, căci sănătatea este în prim plan.

Add Comment