3 sfaturi pentru  pacienții care trăiesc cu stomă

În  România statisticile arată că sunt mii de  purtători de stomă  care încearcă să  ducă o viață normală, să fie activi social și profesional.

O ileo/colostomie reprezintă o deschidere creată chirurgical pentru conectarea intestinului subțire sau gros la suprafața abdomenului. Prin această operație  se crează un nou traseu pentru a elimina secrețiile intestinale sau materiile fecale  atunci când intestinal este obstrucționat sau afectat de boală. Persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală, în funcție de diagnosticul pus, pot avea diferite tipuri de stomă. Colo/ ileostomele pot fi temporare sau permanente.

Sfaturi care vă pot ajuta să vă gestionați corect stoma:

(Vă recomandăm să consultați  „Ghid pentru pacienți stomizați-OrtoProfil”)

  1. Aflați cum funcționează noul vostru corp

    Este important ca în primele luni după operație să conștientizezi faptul că atât tu cât și familia ta treceți printr-o perioadă de adaptare la un nou stil de viață normală. Trebuie să înveți totul despre noul tău organism în ceea ce privește consumul de alimente precum și despre durata tranzitului intestinal. Acest lucru vă permite să vă adaptați pentru un eveniment special, să ieșiți cu prietenii sau să stați într-o ședință mai lungă pentru muncă. Trebuie să învățați cum să vă planificați mesele în avans pentru a putea gestiona  evenimentele mai puțin plăcute.

  1. Cum puteti preîntâmpina  situațiile  mai puțin plăcute?

Situațiile  neplăcute, de care sunteți preocupați cel mai mult, pot apărea când vă așteptați mai puțin. Dar cu timpul veți învăța cum funcționează organismul dumneavoastră. O mulțime de incidente  se întâmpla în timpul somnului. După această intervenție apar o sumedenie de restricții și temeri dar spre surprinderea dumneavoastră o să puteți reveni destul de repede la activitățile dumneavoastră normale.

Pentru recuperarea postoperatorie se recomandă plimbări scurte pentru început acestea fiind benefice pentru organism cât și pentru tonusul emoțional. Majoritatea persoanelor cu stomă reușesc să își continue viața sportivă dar trebuie să țină cont de anumite recomandări pe care le primesc de la medicul specialist sau stomaterapeut.

Acum povestea vieții continuă cu o stomă…….Trebuie să învățați să vă priviți la fel ca înainte și o să vă simțiți  neschimbați!

Compania OrtoProfil se  implică activ în procesul de educaţie medicală continuă a cadrelor medicale prin susținerea de cursuri de formare în stomaterapie începând cu anul 1996 până în prezent.

Susținem activ pacienții stomizați prin materiale educaționale disponibile pe www.ortoprofil.ro  sau la sediul celor 46 de filiale  din România unde specialiștii noștri vă pot oferi sfaturi utile pentru gestionarea corectă a stomei.

Add Comment