Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de către albine ca hrană pentru ele însele. Culoarea aurie și gustul delicios sunt inconfundabile. Trebuie să știi că există diferite tipuri de miere, astfel încât gustul, proprietățile și textura acesteia depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de către albine dar și de etapele de producțe prin care trece. Așadar, iată tipurile de miere și recomandările lor pentru diferite afecțiuni.
Mierea normală este produsă printr-un proces complex, care începe de la colectarea polenului și a manei de la flori și arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce în stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar și cu alte substanțe (enzime și aminoacizi), apoi trecute prin același proces de către alte albine, mierea devine din ce în ce mai vâscoasă. Aceasta are o serie de proprietăți benefice în: atenuarea alergiilor, este o sursă naturală de energie, previne diabetul, întreține celulele ficatului, combate durerile de gât, tratează rănile și arsurile, reglează nivelul colesterolului, previne apariția afecțiunilor osoase.
Mierea de Manuka este considerată a fi cel mai puternic antibiotic natural și singura miere medicinală din lume. Aceasta este o miere monofloră, unică în lume. Albinele culeg nectarul din florile cu parfum proaspăt ale arbustului de Manuka (Leptospermum Scoparium), originar din Noua Zeelandă, iar din acest nectar prepară o miere de un portocaliu opac și cu gust ușor caramelizat, de eucalipt. Câteva dintre beneficiile mierii Manuka sunt: previne şi tratează infecțiile bacteriene, te scapă de problemele gastro-intestinale, întărește imunitatea și previne infecțiile respiratorii, îmbunătățește sănătatea orală, vindecă rănile și arsurile, te scapă de cele mai frecvente probleme ale pielii, te ajută să ai un somn odihnitor și profund.
Spre deosebire de mierea crudă obișnuită, mierea de Manuka are un conținut foarte ridicat de metilglioxal (MGO™) – o substanță activă, a cărei concentrație indică puterea antibacteriană a acestui produs. Cu cât nivelul MGO™ este mai mare, cu atât activitatea antibacteriană a mierii este mai crescută.
Mierea crudă este cel mai bine descrisă ca mierea „așa cum există în stup”. Se face prin extragerea mierei de pe fagurele de stup și prin turnarea pe o plasă sau pe o pânză de nylon pentru a separa mierea de impurități precum ceara de albine și albinele moarte. Pe de altă parte, producția de miere regulată implică mai mulți pași înainte de a fi îmbuteliată – cum ar fi pasteurizarea și filtrarea . Pasteurizarea este un proces care distruge drojdia găsită în miere prin aplicarea căldurii ridicate. Acest lucru ajută la prelungirea termenului de valabilitate și îl ușurează . De asemenea, filtrarea îndepărtează în continuare impuritățile cum ar fi resturile și bulele de aer, astfel încât mierea rămâne ca un lichid limpede pentru mai mult timp. Acest lucru este atrăgător estetic pentru mulți consumatori.
Mierea crudă este mult mai nutritivă. Are aproximativ 22 de aminoacizi, 31 de minerale diferite și o gamă largă de vitamine și enzime. Cu toate acestea, nutrienții sunt prezenți numai în cantități mici. Ceea ce este cel mai impresionant cu privire la mierea brută este faptul că conține aproape 30 de tipuri de compuși bioactivi de plante. Acestea se numesc polifenoli și acționează ca antioxidanți.
Mierea normală nu conține polen. Nectarul și polenul sunt luate înapoi la stup, unde sunt ambalate în fagure și devin ulterior o sursă de hrană pentru albine. Polenul de albine este surprinzător de hrănit și conține peste 250 de substanțe, inclusiv vitamine, aminoacizi, acizi grași esențiali, micronutrienți și antioxidanți .
Add Comment