Tratamentul cancerului mamar constă în tratament locoregional (intervenţie chirurgicală şi/sau radioterapie) şi tratament sistemic (chimioterapie, hormonoterapie şi terapie biologică). Strategia terapeutică se stabileşte de o echipă multidisciplinară care cuprinde: chirurg oncolog, radioterapeut , medic oncolog, psiholog şi dacă este posibil un anatomopatolog. În cadrul echipei se decid modalităţile terapeutice şi secvenţialitatea lor. Echipa medicală împreună cu pacienta vor stabili care este varianta cea mai potrivită pentru a crește șansele de vindecare.
Intervenția chirurgicală presupune extirparea țesutului afectat fără îndepărtarea totală a sânului (lumpectomie), extirparea totală a sânului afectat (mastectomie) sau extirparea sânului și a ganglionilor limfatici axilari (mastectomie radicală).
Limfedemul secundar apare în urma unor manevre terapeutice, în care pot fi îndepărtați ganglionii limfatici axilari, sunt lezate vasele limfatice sau este afectată funcţionalitatea acestora. Se estimează că între 15 și 40% din pacientele operate de cancer de sân au riscul de a dezvolta limfedem secundar. Tratamentul medical al edemului limfatic este profilactic, medicamentos si fizioterapic.
Compania OrtoProfil dorește să mențină și pe acest segment standardele de calitate motiv pentru care specialiștii noștri au beneficiat de formare profesională și specializare continuă în Franța și Polonia, în clinici de specialitate, la care se adaugă o gamă de dispozitive medicale de ultima generație – Thuane (Franța), care asigură un management eficient al limfedemului.
,,Ganglionii axilari sunt ca o intersecție: pe aici trece și limfa din sân, dar și o mare parte a traiectului limfatic al brațului. De aceea, extirparea lor poate crea un blocaj mecanic, circulația fiind îngreunată. Astfel apare riscul ca limfa din braț să stagneze și brațul să se umfle.”, precizează Goga Bogdan, kinetoterapeut specializat în tratarea efectelor secundare postoperatorii în cazul pacienților din zona oncologică şi colaborator al firmei OrtoProfil România.
Senzația de mână grea, durere şi dificultate la mișcarea degetelor, a încheieturii sau a umărului, senzația de slăbiciune a brațului şi umflarea progresivă a acestuia – toate sunt simptome ale limfedemului postmastectomie. Limfedemul poate să apară la scurt timp de la operația de mastectomie, alteori simptomele apar după câțiva ani de la intervenție. Dimensiunile la care poate ajunge brațul diferă, în unele cazuri fiind vorba de o umflare superficială, iar alteori ajungându-se la dimensiuni considerabile.
Deoarece nu există nici o modalitate de tratament curativ, care să asigure vindecare completă, trebuie să punem accent pe prevenție. Imediat după operație, pacienta trebuie să înceapă recuperarea medicală prin drenaj limfatic cu un fizioterapeut specializat în afecțiuni oncologice. Singura metodă eficientă de tratament în momentul de faţă constă în drenajul limfatic manual decongestiv, combinat cu terapie compresivă, şi cu exerciţii fizice speciale.
” Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului brațului, precum și menținerea mobilității și a funcționalității umărului.”
Câteva ședințe de fizioterapie sunt mai mult decât benefice în recuperarea mobilității brațului şi elasticităţii cicatricii. Cicatricea este inamicul mobilității, iar în cazul unei cicatrici care se vindecă fără elasticitatea corespunzătoare, mișcarea brațului va fi diminuată. Ca fizioterapeuți trebuie să acționăm astfel încât vindecarea cicatricei să fie cât mai elastică posibilă, ca să nu dea dureri și senzația de strângere ”, precizează dr. Goga Bogdan.
Odată parcursă această etapă, pentru prevenirea limfedemului, pacientele sunt sfătuite să îşi măsoare brațul aferent sânului extirpat, o dată pe săptămână, în aceiași zi, la aceeași oră, în patru puncte: la încheietura pumnului, la cot, la jumătatea distanței dintre acestea și la jumătatea distanței dintre umăr și cot. Diferențele mai mari de un centimetru şi jumătate sau doi centimetri vor semnala posibilitatea prezenței limfedemului. Va recomandăm să vă adresați medicului curant pentru a stabili conduita terapeutică ulterioară.
Scopul terapiei pentru limfedem este de a restabili functia, reducerea suferinței fizice și prevenirea infecțiilor la nivelul segmentului anatomic afectat.
Add Comment