Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt predispuse la apariția unor probleme cauzate de perioadele prelungite de hiperglicemie caracteristice acestei boli. Există multe complicații destul de severe şi foarte des întâlnite ale diabetului zaharat, una dintre acestea fiind piciorul diabetic. Această afecțiune survine de regulă, pe fondul dezechilibrului glicemic, a infecțiilor cauzate de uscarea excesivă a pielii, a unor condiții precum neuropatia diabetică şi arteriopatia.
Alterarea şi lezarea nervilor din picioare, cei mai lungi din organism, poate provoca senzații de arsură, furnicături sau chiar reducerea sensibilității de la nivelul picioarelor, care poate conduce la răni pe care pacienții nu le constată. Mai mult, lezarea acestor nervi poate reduce capacitatea de a simţi temperaturile prea scăzute sau prea ridicate, expunând membrele la degerături sau opăriri. Aceste leziuni ale nervilor din picioare poartă numele de neuropatie diabetică, o complicație frecventă a piciorului diabetic, care netratată la timp, poate duce la amputarea membrelor afectate.
Piciorul diabetic are adesea complicații şi la nivelul vaselor de sânge, respectiv a arterelor din zona extremităților, provocând reducerea circulației fluxului sangvin. Scăderea fluxului sangvin determină de multe ori infecții, răni şi durere, care, netratate la timp pot duce la amputare.
Având în vedere că fenomenul de diabetic este o complicație foarte frecventă în diabetul zaharat, necesitatea prevenției în cazul pacienţilor cu diabet, care au drept complicații boli arteriale periferice, neuroparii şi care riscă amputarea membrelor, este prioritară. Fiind o cauză importantă de morbiditate, invaliditate şi mortalitate, tratarea afecțiunilor piciorului diabetic rezultă în costuri enorme de spitalizare prelungită, recuperare, îngrijire la domiciliu.
Primele măsuri de urmat în cazul în care un pacient a fost diagnosticat cu diabet este, pe lângă menținerea unui bun control glicemic, îngrijirea corectă a picioarelor, precum şi purtarea unor pantofi adecvați.
Folosirea unei șosete antibacteriene pentru diabetici este mai mult decât necesară pentru o bună îngrijire a picioarelor pentru că: este confecționată dintr-un material moale cu fire de argint şi efect antiseptic, previne compresia favorizând circulația sângelui, lasă pielea să respire, iar talpa interioară din care este confecționată este căptușită cu frotir moale pentru o mai bună protecție a zonelor sensibile şi mai mult confort.
De ce să folosiți încălțăminte specială în piciorul diabetic?
Ortezele şi încălțămintea ortopedică ,,Tecnica’’ produsă în Italia sunt recomandate pacienților cu diformități ale membrelor inferioare şi leziuni cauzate de diabet, gută sau reumatism pentru că reduc presiunea şi amortizează impactul cu solul în timpul mersului, protejând glezna, genunchiul, șoldul și spatele, ligamentele și tendoanele, nu irită pielea, previn transpirația piciorului şi sunt extrem de confortabile. Noua încălțăminte ortopedică se va purta progresiv pentru acomodare evitându-se deplasarea cu picioarele goale sau doar cu ciorapi.
Verificarea zilnică a picioarelor în căutarea leziunilor care ar putea apărea nedetectabile este o metodă eficientă prin care un pacient poate preveni instalarea complicațiilor piciorului diabetic.
Utilizarea zilnică a unor produse specifice pentru hidratarea pielii picioarelor constituie o altă modalitate eficientă pentru prevenirea sau agravarea condiției piciorului diabetic.
Piciorul diabetic este o afecțiune frecvent întâlnită la pacienții cu diabet, care mult timp poate fi asimptomatică, momentul de apariție al manifestărilor dezvăluind adesea existența unor leziuni severe. Netratate la timp, aceste afecțiuni pot duce la afectarea calității vieții şi chiar amputarea membrelor bolnave. Prevenirea prin asigurarea unei igiene corespunzătoare şi folosirea unor produse speciale vă poate salva viaţa.
Add Comment