Primul centru de recuperare neuromotorie din România care utilizează ca terapie exoscheleți medicali oferă pacienților cu deficit locomotor total sau partial al membrelor inferioare, şansa la o viaţă mai bună. Centrul de recuperare ProWalk din Târgu-Mureş, partenerul companiei OrtoProfil oferă pacienților cu deficit locomotor posibilitatea de a-si redobândi funcția de mers.
Domnul ing. Liviu Chiș, specialist activ la Centrul de Recuperare Neuromotorie din Târgu-Mureş, ne vorbeşte despre reabilitarea cu exoschelet medical şi despre beneficiile anatomo-fiziologice pe care le oferă aceasta:
Ce este un exoschelet medical?
Ing. Liviu Chiș: Un exoschelet medical este un dispozitiv care asistă persoanele paraplegice care au suferit o leziune medulară totală sau parțială, sau un accident vascular cerebral să se ridice, să meargă, să se așeze și chiar să urce trepte.
Cine poate folosi un exoschelet medical?
Ing. Liviu Chiș: Exoscheleții medicali sunt destinati persoanelor paraplegice care au suferit o leziune medulară totală sau parțială sau un accident vascular cerebral.
Cum funcționează acesta?
Ing. Liviu Chiș: Un astfel de dispozitiv este compus din orteze care sunt acționate de niște servomotoare poziționate la nivelul șoldurilor sau al genunchilor. Aceste servomotoare sunt comandate de un calculator central care, cu ajutorul datelor primite de la numeroși senzori, generează o secvență de pași care imită mersul natural. Pacientul, poate executa astfel, diferite mișcări de deplasare prin simpla apăsare a unor butoane specifice: pentru mers înainte, urcat sau coborât scări, etc. Dispozitivul funcționează pe baterii care asigură o mobilitate de câteva ore.
Ce beneficii oferă pacienților reabilitarea cu exoschelet medical?
Ing. Liviu Chiș: Reabilitarea cu acest dispozitiv revoluționar este una foarte importantă atât din punct de vedere anatomic, fiziologic cât și psihologic. Din punct de vedere anatomic, terapia prin exoscheleți medicali ajută pacientul să reînveţe tiparul mersului, acest lucru realizându-se prin preluarea funcției de mers de către dispozitiv iar prin cicluri repetate de pași acesta își recâștigă funcția de mers.
Pacienți care utilizează exoscheleți medicali devin mult mai independenți, putând să se ridice si să se așeze pe scaun, să meargă singuri și chiar să urce sau să coboare scări. Pe scurt, aceștia îşi redobândesc încrederea în sine şi îşi pot relua viața şi activitățile de dinainte de accident.
În plan fiziologic, un exoschelet medical reduce semnificativ spasticitatea, ajută la creșterea masei musculare și la tonifierea acesteia, îmbunătățește sistemul cardiovascular, contribuie la tranzitului intestinal, reduce riscul apariției infecțiilor urinare, ajută la reducerea grăsimilor din organism și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientului. Din punct de vedere psihologic, terapia cu exoscheleți oferă pacientului libertatea de mișcare și independența de a se descurca singur, lucruri care au un impact pozitiv asupra stării generale a acestuia.
După cât timp se văd rezultatele?
Ing. Liviu Chiș: Rezultate apar încă de la începerea terapiei, însă îmbunătățirile depind foarte mult de severitatea accidentului care a provocat această condiție de imobilitate, dar şi de motivația şi starea de spirit a pacientului.
Cu siguranță este o măsură mult mai eficientă decât scaunul cu rotile, însă cât de semnificative sunt implicațiile pe care le presupune terapia cu exoschelet în raport cu scaunul cu rotile?
Ing. Liviu Chiș: Acest dispozitiv menține în poziție verticală persoanele paralizate sau paraplegice, interacționează cu intențiile motorii ale bolnavului şi sprijină corpul în mișcările pe care mușchii nu le mai pot face. Pe lângă un scaun cu rotile care nu activează deloc funcția locomotoare ale membrelor inferioare, exoscheletul ajuta mușchii sa devină mai flexibili și mai tonifiați, pune sângele în mișcare şi întărește sistemul muscular. Spre deosebire de scaunul cu rotile deplasarea cu un exoschelet medical oferă o mare libertate de mişcare pacientului şi îi permite să rămână activ, să se bucure de activități precum mersul pe propriile picioare, urcatul şi coborâtul scărilor, așezatul şi ridicatul de pe scaun, etc.
Ce doriţi să ne spuneţi în încheiere?
Ing. Liviu Chiș: Datorită profesionalismului şi devotamentului specialiștilor din cadrul centrului, care participă în mod constant la cursuri de perfecționare, traininguri şi manifestări științifice, încă de la începutul activității noastre, am reușit să evoluăm şi iată că astăzi ne mândrim să putem oferi pacienților noștri astfel de tehnologii, servicii şi dispozitive medicale de ultimă generație.
În cadrul Centrul de Reabilitare OrtoProfil din Târgu-Mureş, partenerul Centrului de Recuperare Neuromotorie, pacienții beneficiază de un pachet complet de recuperare medicală pentru reabilitare protezați, terapia coloanei vertebrale, terapie vojta, precum şi alte servicii complete, realizate de o echipă întreagă de profesioniști.
Add Comment