La sediul central Ortoprofil, din Târgu Mureș tehnicianul Háromszéki Boldizsár ne-a vorbit despre metoda de diagnostizare computerizată numită ”amprentare plantară optică”.
Reporter: Domnule tehnician, vă rugăm să ne descrieți pe scurt ”fenomenul Taloneta”..
H.B: (zâmbind) Da… este vorba despre un produs foarte cunoscut al societății noastre – ” orteza corectoare de statică a piciorului” – care în rândul populației este numit doar ” talonetă”. Acestea se confecționează individual, pe baza analizei punctelor de presiune a tălpilor și are rolul de a corecta diformitățile piciorului fără lezionarea acestuia.
Reporter: Care este procedura în sine… ce le faceți pacienților?
H.B: Clientul se prezintă într-unul din cabinetele noastre de specialitate din orașele București, Bacău, Iași, Odorheiu-Secuiesc, Sibiu sau Târgu Mureș – cu recomandarea medicului de familie. La o discuție personală ne informăm despre vârsta, greutatea corporală, modul de viață al clientului, despre activiățile sale zilnice și suntem foarte atenți la cauzele care au condus la necesitatea purtării acestor dispozitive. Aceste informații sunt înregistrare într-o bază de date cu ajutorul unui soft special de umărire a diagnosticului și a evoluției stării medicale.
Reporter: În ce diferă această consultație de cele clasice?
H.B: Urmează scanarea digitală a tălpilor cu un aparat numit Podoscop – parte componentă a sistemului PEDIKOM – care este o platformă acoperită cu o placă de sticlă iluminată din interior și dotată cu o cameră video. Condițiile de presiune la nivelul tălpii sunt reprezentate prin nuanțe de culori diferite pe imaginea individuală numită ”Plantogramă” astfel se poate distinge poziția exactă a gleznelor și a eventualelor deformații sau ulcerații ale tălpilor.
Reporter: Cât timp durează această analiză?
H.B: Imaginea este prelucrată instantaneu și având o vedere detailată, putem oferii clientului o diagnostizare pe loc, explicând motivul simptomelor descrise. După constatarea noastră, fișierul de date este trimis la firma Pedicom din Ungaria, unde sub îndrumarea unui specialist ortoped se va proiecta susținătorul plantar individual.
Reporter: Unde se execută acești susținători plantari?
H.B: O hartă de modelaj tridimensională va fi retrimisă atelierului de producție din Târgu Mureș, unde folosind materialele modulare biocompatibile, se trece efectiv la confecționarea produsului finit.
Reporter: Care este efectul acestor ” reconstrucții ” plantare? Ce simte clientul?
H.B: După o perioadă scurtă de timp clientul va simți beneficiile așteptate prin ameliorarea sau dispariția durerilor de gleznă, de genunchi sau chiar a coloanei vertebrale. La prima utilizare poate să apară însă o senzație de discomfort și din această cauză recomandăm să se treacă treptat la folosirea produsului – zilnic 3-4 ore – până când sistemul osos se va obișnui cu schimbarea efectuată.
Reporter: Cum a devenit ” fenomen”, acest serviciu medical?
H.B: Ținând cont că aceste orteze sunt confecționate din anul 1997, am ajuns progresiv la un număr de mii sau chiar zeci de mii de clienți, printre care mulți au revenit.
Reporter: Ce categorie de oameni apelează la serviciile dumneavoastră? Cine sunt de fapt clienții dumneavoastră?
H.B: Avem clienți din toate mediile sociale și din toate grupele de vârstă, de la sportivi la pensionari și de la copii la adulți.
Reporter: Cum stau adulții la capitolul ” sănătatea membrului inferior ”?
H.B: Foarte mulți adulți au mersul incorect, din cauza faptului că, în copilărie nu s-a acordat suficientă atenție corectării unor defecte de mers. Afecțiunile cele mai des întâlnite sunt ” piciorul plat” și ” piciorul strâmb”. Acestea sunt rezultatele prăbușirii bolții plantare longitudinale și transversale, cât și a înclinării spre interior a calcaneului. După ce s-a definitivat dezvoltarea musculaturii bolții plantare, recomandăm părinților sa vină cu copiii periodic la medicul ortoped deoarece orice neglijare poate duce la probleme serioase ce pot afecta chiar și structura coloanei vertebrale. Menționez că diagnostizarea prin podografie otpică se poate face la orice vârstă, acesta fiind un procedeu neinvaziv.
Reporter: Ce metode de prevenire ne puteți recomanda?
H.B: În afară de folosirea unei încălțăminte adecvată este recomandat mersul desculț în iarbă, nisip și pietriș cât și gimnastica medicală în cazuri speciale. Când copilul ajunge la vârsta când colaborează, aceștia sunt determinați prin joacă să umble alternativ pe vârfuri și pe partea externă a piciorului. Se poate folosii o sfoară așezată pe o suprafață plată și să se treacă cu pași încrucișați până la capătul liniei fără ca partea externă a piciorului să atingă coarda. Ideea este ca să se facă exerciții zilnice necesare formării musculaturii specifice și învățarea tehnici corecte de mers.
”Omul nu poate descoperii noi oceane, câtă vreme nu are curajul de a pierde din vedere țărmul”. – Gide
Add Comment