Durerea lombară este o durere ascuțită care poate lua forma unor înțepături, junghiuri, senzație de amorțire sau furnicături de intensitate ușoară sau moderată şi se manifestă la nivelul zonei lombare sau a picioarelor.
Printre cauzele cele mai des întâlnite ale durerii lombare se numără unele afecțiuni ale coloanei vertebrale, ale discurilor dintre vertebre, ale ligamentelor din jurul coloanei vertebrale, ale terminațiilor nervoase sau ale musculaturii.
Cele mai predispuse apariției durerilor lombare sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-60 de ani, cu anumite antecedente de spondiloză vertebrală, obezitate, fumători, persoane care efectuează efort fizic intens sau care mențin aceeași poziție a corpului un timp mai îndelungat. Totodată, persoanele care suferă de depresie sau anxietate pot acuza dureri lombare joase . Astfel de dureri diferă însă de la o persoană la alta, riscul de agravare a simptomelor fiind accentuat dacă nu se urmează nici un tratament.
Atunci când experimentăm o durere lombară de intensitate scăzută, care nu este constantă ci se manifestă mai degrabă în urma unor activități specifice sedentarismului precum statul la calculator sau șofatul pentru intervale de timp mai mari de o oră, putem lua anumite măsuri care ne vor elibera mușchii de presiunea caracteristică acestei afecțiuni şi care ne vor face să ne simțim mai bine.
Câteva mișcări sau exerciții fizice ușoare, de întindere sunt mereu la îndemână. Sugestie: așezați-vă în șezut, chiar şi în pat, cu picioarele întinse, cu spatele şi umerii drepți şi duceți capul cât mai spre posterior. Duceți bărbia spre piept, întindeți ușor brațele, fără a le ridica prea sus, cu palmele rotite în exterior. Trageți vârful picioarelor spre genunchi şi păstrați această poziție pentru 5 minute. Pentru rezultate bune, se recomandă efectuarea acestui exercițiu de 2 ori pe zi.
Pentru persoane care stau mult timp pe scaun sau la volan se indică folosirea regulată a suportului lombar la nivelul scaunelor din mașină şi poziționarea ergonomică a lucrurilor la locul de muncă, precum și efectuarea unor pauze în activitate, care implică ridicarea de pe scaun și câteva exerciții de întindere.
Pentru ameliorarea simptomatologiei femeile însărcinate trebuie sa își mențină o postură cât mai corectă, să utilizeze suporturi sau perne pentru spate, să evite ridicarea de greutăți şi chiar să facă exerciții fizice ușoare (cu permisiunea medicului obstetrician).
Tot mai des în ultimul timp, persoanele care se confrunta cu dureri lombare aleg să amelioreze și să prevină durerile specifice prin intermediul unor orteze lombare lombosacrale. Aceste produse se regăsesc într-o varietate de modele, materiale, dimensiuni şi sunt potrivite pentru oricine.
Orteza lombosacrală lombostat LombaTech Thuasne, orteza lombosacrală lombostat Lombax High, Thuasne, sau orteza lombosacrală pentru gravide LombaMum sunt câteva produse eficiente și ușor de purtat ce ameliorează durerile lombare. Aceste orteze nu sunt altceva decât nişte benzi elastice care corectează postura generală fără a exercita presiune, eliminând astfel durerea. Se adaptează uşor morfologiei corpului şi pot fi folosite atât la birou, la volan, cât şi în activităţile de zi cu zi, de tineri, vârstnici şi chiar şi de gravide.
Schimbarea stilului de viață, de la sedentarism la mişcare regulată, de la poziţiile incorecte la birou sau la volan, la adoptarea unei posturi corecte, precum şi purtarea unor orteze lombare specifice sunt soluții eficiente, de durată, în lupta contra durerilor lombare.
În cazul apariției simptomatologiei dureroase semnificative se recomandă prezentarea la medic.
Add Comment