Există câteva teste medicale care au rol preventiv și recomandate de către medici fie dacă în familie există cazuri care prezintă respectiva boală, fie dacă pacientul are vârste la care pot apare aceste afecțiuni.
Este bine să țineți cont de sfatul medicului întrucât aceste teste ne pot elimina grijile inutile în cazul în care ies negative sau ne pot ușura situația depistând boala în faza incipientă.
Tensiunea arterială- este indicat să vă verificați tensiunea o dată la 2 ani încă de la vârsta de 18 ani.
Testul Papa Nicolau – (examenul citologic vaginal) – este indicat să fie făcut o dată pe an sau cel mult o dată la trei ani dacă aveți mai mult de 21 de ani și dacă sunteți activă sexual. Doctorul ginecolog va stabili frecvența cu care este bine să vă faceți acest test în funcție de rezultatele anterioare.
Alte teste pentru boli cu transmitere sexuală – este indicat să vă faceți un test de Clamidia dacă aveți 25 de ani sau mai puțin și sunteți activă sexual. Dacă aveți peste 25 ani, medicul ginecolog vă va sfătui ce alte teste pentru boli cu transmitere sexuală e bine să efectuați anual.
Teste dermatologice – este indicat să vă faceți un test dermatologic anual dacă există un istoric în familie cu boli de piele, iar dacă aveți alunițe atipice pe corp sau dacă aveți mai mult de 50 de alunițe e bine să vă faceți un astfel de test o dată la 2 ani.,
Colesterolul – este indicat să vă verificați indicele colesterolului regulat o dată la 6 luni sau la 1 an începând cu vârsta de 45 de ani. Dacă există factori de risc, e bine să începeți să verificați regulat încă de la vârsta de 20 de ani. Prin factorii de risc se înțelege: dacă fumați, dacă aveți diabet sau există în familia dvs. diabetici sau persoane cu probleme cardiace.
Testul glicemic – este indicat să fie făcut dacă aveți tensiunea mare, indicele colesterolului ridicat sau dacă aveți vreun bolnav de diabet în familie. Chiar dacă nu prezentați acești factori de risc, începând cu vârsta de 45 de ani este indicat să faceți acest test o dată la 3 ani.
Test pentru depistarea cancerului la colon – este indicat să se facă la vârsta de 50 de ani, însă dacă există în istoricul familiei vreun caz de cancer la colon e bine să fie făcut mult mai devreme, încă din tinerețe.
Testul oftalmologic – este indicat să fie făcut anual, iar dacă aveți dioptrii, controlul va fi făcut o dată la 6 luni pentru confirmarea dioptriilor sau, în funcție de acest caz, scăderea sau mărirea numărului.
Densitatea oaselor – este indicat ca toate femeile sub 65 de ani să facă o dată acest test, însă este imperios necesar ca acesta să fie făcut de către femeile trecute de vârsta menopausei.
Mamografia – este indicat să faceți o mamografie în fiecare an odată ce ați împlinit vârsta de 40 de ani. Dacă există în istoricul familiei să faceți acest test anual mult mai devreme de a împlini această vârstă.
Add Comment