Luna luptei împotriva cancerului de sân
Cancerul la sân a devenit una din bolile care distrug cel mai des vise, familii și aduc durere în viața femeilor din viața noastră. Mame, surori, fiice, prietene, zilnic 1 din 8 femei își pierd viața în brațele ucigătoarei boli. Fiecare din noi și-a văzut o cunoștință sau a aflat de o femeie care a urmat drumul către stele datorită acestei boli. Luna octombrie a fost luna luptei împotriva cancerului la sân. Zeci de publicații și companii din România au transformat luna octombrie în Luna Roz a anului, luptă în depistarea și tratarea la timp a cancerului la sân, cel care calcă în picioare dorințe, speranțe, vieți. Din păcate în țara noastră, mai există frica de a afla, de a citi despre astfel de subiecte, ceea ce nu este nici pe departe cea mai înțeleaptă metodă de a gândi. De multe ori am auzit de la femei astfel de fraze: ” Mi-e frică. Mai bine nu știu”. Dar faptul că refuzăm să luăm seamă de ceva, nu înseamnă că acest lucru va înceta să existe! O altă reacție frecventă este, când simțim că avem probleme de sănătate, dar aștepăm să treacă de la sine, ne autoamăgim, și ne convingem pe noi înșine că nu poate fi așa de grav. Sau luăm decizii de una singură, și încercăm să ne tratăm cu produse naturiste, să aplicăm sfaturi primite de la vecini și ajungem abia în faza terminală la medicii specialiști. Sub nici o formă nu trebuie procedat astfel pentru că așa nu facem altceva decât să agravăm situația. Cel mai important lucru este depistarea bolii cât mai repede. Acest lucru presupune autoexaminarea regulată a sânilor. În momentul în care ați descoperit o deformare a sânului, să vă prezentați imediat la medicul de familie, iar dacă acesta consideră că este necesar consultarea unui specialist, examenul clinic este următoarea etapă de diagnostic și constă în interogatoriu, palparea sânilor și explorarea ganglionilor din fosa axilară. Examenul clinic permite decelarea unei anomalii care sugerează medicului alte examene necesare. Mamografia (examenul radiologic al sânului) permite depistarea unei tumori. Ecografia aduce informații complementare, legate de natura acestei tumori. Ea se poate asocia cu prelevarea câtorva celule din leziune (citopuncție), care confirmă sau infirmă prezența de celule canceroase.
” Cel mai comun semn de cancer de sân este apariția unui nodul sau a unei tumori noi în sân. Când aceasta este nedureroasă, dură și neregulată, este foarte probabil să fie cancer. Dar tumorile canceroase pot fi și rotunde, elastice și regulate. Există totuși, în proporție de până la 10%, și paciente care au durere în sân, dar fără o masă tumorală palpabilă. Ceea ce este important este că atunci când apare ceva neobișnuit în sân să vă adresați medicului.
Alte semne ale cancerului de sân sunt:
- Modificările persistente ale sânului, precum: îngroșarea tegumentului (pielii), tumefacția unei părți a sânului, iritația sau retracția tegumentului; ulcerația sânului;
- Durerea la nivelul mamelonului sau retracția acestuia;
- Eritemul (înroșirea), scarificarea sau eczematizarea mamelonului;
- Scurgerile sau secrețiile mamelonare, diferite de laptele matern;
- Adenopatia axilară uni- sau bilaterală;
- Adenopatia supraclaviculară
- Edemul brațului.
Unele întrebări pentru medicul dumnevoastră
Dacă vă confruntați cu această boală și cu tratamentul ei, trebuie să aveți o discuție liberă, deschisă cu medicul dumneavoastră. Trebuie să puneți orice întrebare aveți în minte, indiferent cât de importantă este .Iată câteva întrebări: ( Dr. Dana Lucia Stănculeanu- Liga română de cancer)
- Vreți să notați pe hârtie tipul exact de cancer pe care îl am?
- Pot avea o copie după buletinul histopatologic?
- Cancerul a diseminat în ganglionii limfatici sau în alte organe?
- Ce stadiu are neoplasmul? Ce înseamnă aceasta?
- Ce opțiuni terapeutice am? Ce îmi recomandați? De ce?
- Care sunt riscurile sau efectele secundare ale diferitelor tratamente?
- Voi putea avea copii după tratament?
- Cât va dura fiecare cură terapeutică?
- Voi întrerupe lucrul? Pentru ce perioadă?
- Voi fi în stare să mă întorc singură acasă după tratament sau voi avea nevoie de ajutor?
- Ce șanse de reapariție a cancerului sunt după tratamentul recomandat de dumneavoastră?
- Ce ar trebui să fac pentru a fi pregătită pentru tratament?
- Trebuie să urmez o dietă specială?
- Ce tipuri de operații de reconstrucție a sânului sunt posibile în cazul meu ?
- Voi intra în menopauză după tratament?
- Ce șanse de supraviețuire am?
Cum vă autoexaminați sânii?
Autoexaminarea sânului se face în picioare, în fața oglinzii. O mână o țineți în șold, cu cealaltă palpați, prin mișcări circulare. Apoi explorați axila pe toți pereții ei. Trebuie urmărit aspectul pielii, dacă la nivelul mamelonului a apărut vreo crustă, dacă simțiți o zonă mai dură la palpare. Autoexaminarea sânilor trebuie făcută în fiecare lună la doua-trei zile după terminarea menstruației.
E timpul să luptăm împotriva acestei boli, e foarte important să avem informații actualizate pentru a descoperi la timp, a preveni și a trata cancerul mamar.
”Fericirea nu e o destinație. Eun mod de a trăi ” Burton Hills
Add Comment