”Nu este ușor de purtat, dar merită”

MORAR DANA locuiește în municipiul Reghin, din județul Mureș. Din vara anului 2004 este pacienta firmei ORTOPROFIL. Dana este elevă în clasa a 7 a și are 14 ani. Istoria ei ne-a povestit-o mama ei, doamna MORAR EMILIA.

În vara anului 2004, când urma să pășească în clasa a V a, am observat că partea stângă a corpului nu e la fel cu partea dreaptă. Mai ales omoplatul din spate… Imediat ne-am adresat medicului de familie din Reghin. Dânsul ne-a îndrumat aici, la Târgu-Mureș, și ne-a recomandat ORTOPROFIL, spunând că specialiștii de aici sigur ne vor ajuta. Sau făcut două radiografii. În urma acestora doamna doctor Laszlo Ileana, medic primar ortoped, a constatat că fiica mea are scolioză într-o fază avansată care trebuie tratată în mod corespunzător. Pe urmă s-au făcut toate demersurile. Am alcătuit dosarul pentru corset în vederea obținerii finanțării din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Totodată ni s-a recomandat gimnastică medicală. Am căutat în Reghin un profesor kinetoterapeut. Am fost îndrumată o perioadă destul de lungă de dânsul. Însă, după un timp acesta s-a mutat din localitate. Dar Dana știa deja toate exercițiile, le avea notate acasă și a putut continua kinetoterapia. Primul corset l-a primit de la ORTOPROFIL în luna noiembrie a anului 2004. De atunci l-a purtat zilnic și a făcut gimnastică. În 2006 a fost nevoie de înlocuirea corsetului acesta nemaifiind potrivit din cauza creșterii. Următorul a fost confecționat tot aici la ORTOPROFIL. Ne-am prezentat cu radiografia, cu tot ce era necesar, și s-a rezolvat problema.”

Dana nu a avut nici o altă problemă de sănătate. Cauza cea mai plauzibilă a scoliozei ar fi creșterea fetei foarte accentuată în vara anului 2004. ” Parcă o trăgea cineva în sus”, spune doamna Morar, mama Danei. O altă cauză probabilă este ținuta nepotrivită în timpul orelor, șezutul în bancă.

I s-au făcut și analize de endocrinologie, dar nu are astfel de probleme.

Evoluția bolii Danei este monitorizată de specialiștii ORTOPROFIL. După părerea doamnei doctor Laszlo Ileana, Dana a făcut progrese remarcabile, dar mai are nevoie de purtarea corsetului.

Dana Morar este o fată inteligentă, responsabilă. Nu a dorit să comenteze prea mult situația ei. Numai atât ne-a spus:

” Nu este ușor de purtat, dar merită. Sper ca după un timp să fiu din nou ca înainte.”

 

„Nu zi niciodată ” nu se poate”, ci începe cu ” să vedem”. ”-Nicolae Iorga

Add Comment