Domnul Kibedi Jozsef trăiește în Târgu-Mureș. Din anul 1999 se numără printre pacienții firmei ORTOPROFIL. Lucrează de 37 de ani la același loc de muncă: este strungar la un combinat chimic, activând în cadrul C.E.T. Atunci când s-a îmbolnăvit și avea cea mai mare nevoie de sprijin sufletesc și-a avut alături familia și nu în ultimul rând pe colegi. Are trei copii și o soție înțelegătoare și devotată.

În anul 1997 a observat că foarte des are scaun cu sânge. S-a speriat și a încercat prin diferite metode să scape de acest fenomen. A folosit ceaiuri și a ascultat sfatul medicilor naturiști, dar nu a scăpat de simptoma îngrijorătoare. Au trecut doi ani de stres și tensiuni până când s-a hotărât să se consulte cu un chirurg din Târgu Mureș. Medicul specialist a constatat încă de la prima întâlnire că suferă din cauza unei fisuri rectale care nu este vindecabilă, propunând o intervenție chirurgicală. Domnul Kibedi spera foarte mult ca după operație sistemul lui digestiv să revină la normal. Dar acest lucru nu a fost posibil. Era nevoie de stomizarea colonului. Încă în timpul spitalizării domnul Kibedi a fost sfătuit să ia legătura cu una din firmele specializate în distribuirea dispozitivelor de protezare a stomii.

Imediat după externare, în anul 1999, soția lui a contactat firma noastră și de atunci primește lunar tot pachetul necesar de saci de colostomie. Acești saci sunt calitativ foarte buni însă și foarte scumpi, costul necesarului lunar depășind 100 de RON. Din fericire Casa Județeană de Asigurare de Sănătate finanțează 100% achiziționarea lor. Domnul Kibedi nici acum nu cunoaște cauza bolii sale. Medicii nu au putut să-i dea un răspuns concret la această întrebare. Doar se presupune că ar fi o predispoziție genetică la o astfel de anomalie.

În anul 1999 a lipsit doar trei luni de la locul de muncă. După această perioadă inevitabilă de convalescență și-a reluat activitatea normală pe care o continuă și la ora actuală. Nu i-a fost deloc ușor să se adapteze situației. Purtarea sacilor de colostomie necesită multă răbdare și mare atenție. Este o grijă permanentă cu care trebuia să se obișnuiască. Este foarte atent la meniul lui zilnic. Știe deja exact ce are și mai ales ce nu are voie să consume. De exemplu fructele cu cea mai minusculă stricăciune cât și alimentele prăjite trebuie evitate. Bineînțeles  se ferește și de efortul fizic. Din fericire boala lui nu era de natură malignă și nu a avut dureri nici înainte nici după intervenția chirurgicală.

În anul 2003 – la propunerea și cu sprijinul firmei ORTOPROFIL- domnul Kibedi Jozsef a participat la un congres internațional de specialitate dedicat medicilor chirurgi, asitenților și nu în ultimul rând bolnavilor stomizați. Pe lângă sfaturile utile primite privind modul de viață specific persoanelor stomizate, el a avut ocazia să se întâlnească cu un grup de pacienți care au împărtășit experiența lor, ideile lor și gândurile pozitive care ne dau forță tuturor în acceptarea și soluționarea  problemelor noastre și ne dau speranța în viitor, câte un gând pozitiv, ce suna parcă ca un glas divin, făuritor de speranță.

” În viață nu trebuie să-ți pierzi vremea căutând răspunsuri imposibile. E preferabil să-ți formulezi întrebările. ” –Albert Einstein

Add Comment