Doamna Domnica Lăzăreanu, profesoară de filozofie și psihologie, locuiește în orașul Tulcea. Acum câțiva ani i s-a întâmplat o mare nenorocire, a avut mai multe intervenții chirurgicale, dar până la urmă și-a pierdut piciorul stâng. Cu ajutorul firmei OrtoProfil, și-a recăpătat speranța, pe urmă posibilitatea de a se deplasa din nou pe ambele picioare.

Reporter ”Spirit OrtoProfil”:-Doamna Lăzăreanu, cum a început boala dumneavostră?

Lăzăreanu Domnica: -Este curios, pentru că mi s-a spus că, din cauza osteoporozei mi-am pierdut piciorul. Dar înainte de o căzătură care s-a întâmplat în anul 1998, în locuința noastră, nu am avut nici un fel de durere, simptome. După căzătură, prima oară am fost operată la Iași. Până la urmă, în 2004 mi s-a amputat piciorul, dar până atunci a fost o cale lungă de suferințe. În anul 1998, la Iași mi s-a pus o proteză cimentată, dar nu suficient de bună ca să-mi rezolve problema. Am înțeles că trebuia să se procure tija din străinătate. După toate acestea mi s-a umflat piciorul stâng. Specialiști au spus că s-ar putea să am hipertrofie. Dar nu a fost așa. S-a format la piciorul stâng o umflătură care m-a deranjat foarte mult.

Rep: ”Spirit OrtoProfil”:-Când și din ce cauză au hotărât medicii să vă amputeze piciorul?

Lăzăreanu Domnica:-Odată, în 2002, umblând în casă fără baston, am simțit că iarăși mi s-a fracturat piciorul bolnav. Practic, piciorul mi s-a rupt în două. M-am dus la spitalul din Tulcea, mi-au pus la picior ceva provizoriu și m-am deplasat la Iași unde am fost operată din nou. Dar în continuare mi s-a umflat piciorul. A treia operație a fost făcută tot la Iași, însă umflătura de aproximativ 10 cm nu a dispărut. În partea de sus, osul s-a distrus. De la genunchi în jos piciorul a fost perfect sănătos. În 2004, după toate analizele făcute la Iași, mi-au spus că nu se poate rezolva problema decât prin amputarea piciorului. Adică existau două variante. Ori amputația ori să se întâmple, eventual, o hemoragie la picior, ce ar fi fost fatală. Operația a durat cam 7 ore. De atunci, până să ajung la firma OrtoProfil, am umblat cu ajutorul a două bastoane.

Rep: ”Spirit OrtoProfil”:-De unde ați aflat de firma noastră?

Domnica Lăzăreanu:-De la medicii din Iași am aflat de firma OrtoProfil, care poate să-mi fie de mare ajutor. Pot avea încredere deplină în ei- așa mi-au zis. De la doctorul specialist din Tulcea am aflat că la Constanța, deci mai aproape de orașul nostru, există o sucursală a firmei din Târgu-Mureș. Am luat legătura prin telefon cu domnișoara Antonela, care conduce punctul de lucru din Constanța. Fiind vorba de o proteză mai complexă mi s-a spus să mă adresez sediului central OrtoProfil din Târgu-Mureș.  Asta a fost prin decembrie 2005. A spus că procedura durează câteva luni.În luna aprilie am venit prima dată la Târgu-Mureș. Am încercat proteza. E o noutate. Am avut mari emoții. Vă dați seama… Dar știam din mai multe părți – de la specialiști- că cei de la OrtoProfil sunt foarte experimentați. Am venit aici cu foarte multă încredere.

În data de 11 aprilie, doamna profesoară Lăzăreanu Domnica a plecat acasă la Tulcea cu proteza adecvată situației ei. Este o perioadă de acomodare- o perioadă deloc ușoară, însă urmărim îndeaproape evoluția stării doamnei Lăzăreanu.

Info:

Mai multă mișcare

 Reducerea nivelului de oxigen din sânge și scăderea presiunii aerului în interiorul avioanelor de pasageri nu cresc riscurile apariției trombozei- afecțiune manifestată în urma astupării unui vas sanguin cu un cheag de sânge, susține un studiu publicat în Statele Unite ale Americii, informează AFP. În schimb, rezultatele acestui studiu confirmă teoria mai veche care susținea că aceste probleme de sănătate pot apărea la pasageri perfect sănătoși care fac călătorii de lungă durată cu avionul și stau foarte mult într-un loc. Din acest motiv pasagerii din avioane sunt sfătuiți să se ridice periodic de pe scaune pentru a pune sângele în mișcare, să consume multă apă și să evite consumul de alcool. Acest studiu a fost realizat pe un grup de 73 de voluntari care au fost supuși condițiilor de presiune specifice zborurilor cu avioanele de mare altitudine.

            ”Optimismul este credința care duce la îndeplinire.” –Helen  Keller

Add Comment